100+ Nigerian Current Affairs Questions And Answers 2020

Check here for Nigeria Current Affairs questions and answers 2020. Current affairs refer to events of political or social interest and importance happening in the world at the present time. We will be discussing 100 current affairs questions and answers that are of importance to Nigerians. so, stay with us as we list out all you need to know about Nigeria Current Affairs 2020.

100 NIGERIAN CURRENT AFFAIRS QUESTIONS AND ANSWERS

  • What do the following Acronyms stand for?
  1. FRSC Federal Road Safety Commission
  2. EFCC Economic and Financial Crimes Commission
  3. PDP Peoples Democratic Party
  4. APC All Progressives Congress
  5. NAF Nigerian Air Force
  6. NN Nigerian Navy
  7. JAMB Joint Admission and Matriculation Board
  8. AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
  9. NPA Nigerian Ports Authority
  10. ASUU Academic Staff Union of Universities
  11. ASUP Academic Staff Union of Polytechnics
  12. AIT Africa Independent Television
  13. NAN News Agency of Nigeria
  14. NAFDAC >>> National Agency for Food and Drug Administration and Control
  15. PENGASSAN >>> Petroleum and Natural Gas Senior Staff Association of Nigeria
  16. NLC >>> Nigeria Labour Congress
  17. NECON >>> National Election Commission of Nigeria
  18. NUJ >>> Nigeria Union of Journalists
  19. IMF >>> International Monetary Fund
  20. ICPC >>> Independent Corrupt Practices Commission and Other Related Offenses
  21. OPEC Organization of Petroleum Exporting Countries
  22. SARS Special Anti Robbery Squad
  23. OPC Odua Peoples Congress
  24. ECOWAS Economic Community of West African States
  25. NANS National Association of Nigeria Student
  26. BCOS Broadcasting Corporation of Oyo State
  27. NASU Non-Academic Staff Union
  28. NDA Nigeria Defense Academy
  29. NA Nigerian Army
  30. SAN Senior Advocate of Nigeria
  31. CAN Christian Association of Nigeria
  32. NUPENG National Union of Petroleum and Natural Gas
  33. NBA Nigeria Bar Association
  34. NUT Nigeria Union of Teachers
  35. WAEC West Africa Examination Council
  36. NYSC National Youth Service Corps
  37. AAWUN Agricultural and Allied Workers Union of Nigeria
  38. DSS     Department of State Security
  39. PHCN Power Holding Company of Nigeria
  40. UCH University College Hospital
  41. LUTH Lagos State Teaching Hospital
  42. GCE General Certificate of Education
  43. NICON National Insurance Corporation of Nigeria
  44. NIPOST Nigeria Postal Services and Telecommunication
  45. NURTW National Union of Road and Transport Workers
  46. CBN Central Bank of Nigeria
  47. BOI Bank of Industry
  48. SWAN Sports Writers Association of Nigeria

List Of Governors In Nigeria And Their States (Political Parties Included)

SN/State Current Governor Party
1. Abia State Okezie Ikpeazu PDP
2. Adamawa State Ahmadu Umar Fintiri PDP
3. Akwa Ibom State Udom Gabriel Emmanuel PDP
4. Anambra State Willie Obiano APGA
5. Bauchi State Bala Mohammed PDP
6. Bayelsa State Henry Seriake Dickson PDP
7. Benue State Samuel Ortom PDP
8. Borno State BabaGana Umara APC
9. Cross River State Benedict Ayade PDP
10. Delta State Ifeanyi Okowa PDP
11. Ebonyi State Dave Umahi PDP
12. Edo State Godwin Obaseki APC
13. Ekiti State Dr. Kayode Fayemi APC
14. Enugu State Ifeanyi Ugwuanyi PDP
15. Gombe State Muhammad Inuwa Yahaya APC
16. Imo State Chukwuemeka Ihedioha PDP
17. Jigawa State Badaru Abubakar APC
18. Kaduna State Nasir Ahmad El-Rufai APC
19. Kano State Abdullahi Umar Ganduje APC
20. Katsina State Aminu Bello Masari APC
21. Kebbi State Abubakar Atiku Bagudu APC
22. Kogi State Yahaya Bello APC
23. Kwara State AbdulRahman AbdulRasaq APC
24. Lagos State Babajide Sanwo-Olu APC
25. Nasarawa State Abdullahi Sule APC
26. Niger State Abubakar Sani Bello APC
27. Ogun State Dapo Abiodun APC
28. Ondo State Oluwarotimi Odunayo Akeredolu APC
29. Osun State Adegboyega Oyetola APC
30. Oyo State Oluwaseyi Makinde PDP
31. Plateau State Simon Lalong APC
32. Rivers State Ezenwo Nyesom Wike PDP
33. Sokoto State Aminu Waziri Tambuwal PDP
34. Taraba State Darius Ishaku PDP
35. Yobe State Mai Mala Buni APC
36. Zamfara State Bello Matawalle PDP

Question and answers on Nigeria Current Affairs 2020

Question 1. Who is the current president of the federal republic of Nigeria?

Ans. Muhammadu Buhari

Question 2. Who is the current vice president of the federal republic of Nigeria?

Ans. Prof. Yemi Osinbajo

  1. Q. Who formed the first political party in Nigeria?

Ans. Herbert Macaulay

  1. Q. What was the name of the first political party in Nigeria?

Ans. Nigerian National Democratic Party (NNDP)

Question 5. Who is the current CBN Governor

Ans. Godwin Emefiele

Question 6. Who was the founder of the first political party in Nigeria?

Ans. Herbert Macaulay

Question 7. What political party was the first political party in Nigeria?

Ans. Nigerian National Democratic Party (NNDP)

Question 8. What does the eagle represent in the Nigerian coat of arm?

Ans. Strength

Question 9. What do the two horses represent on the Nigerian coat of arm?

Ans. Dignity

Question 10. What does the black shield stand for in the Nigerian coat of arm?

Ans. Nigerian’s fertile soil

Question 11. In the Nigerian flag, what does the white color represent?

Ans. Peace

Question 12. What does the green color in the Nigerian flag stand for?

Ans. Agriculture and natural wealth

Question 13. How many geopolitical zones is Nigeria divided into?

Ans. Six (6) geopolitical zones

Question 14. Which city in Nigeria was the first federal capital territory of Nigeria?

Ans. Calabar

Question 15. What city is the current federal capital territory of Nigeria?

Ans. Abuja

Question 16. What name is given to the men’s senior national football team of Nigeria?

Ans. Super Eagles

Question 17. What years did the Nigerian Golden eaglets win the FIFA under-17 world cup?

Ans. 1985, 1993, 2007, 2013

Question 18. What is the name of the first female vice-chancellor in Nigerian universities?

Ans. Grace Alele Williams

Question 19. Which woman gave Nigeria her name?

Ans. Flora Shaw

Question 20. The Nigerian National flag was designed by who?

Ans. Michael Taiwo Akinkunmi

Question 21. What is the name of the first man to buy a car in Nigeria?

Ans. Bob Jensen

Question 22. What is the name of the first woman to buy a car in Nigeria?

Ans. Funmilayo Ransome Kuti

Question 23. What TV station was the first TV station in Nigeria?

Ans. Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question 24. In what year was Nigeria formed?

Ans. 1914

Question 25. Where was the first discovered location of crude oil in Nigeria?

Ans. Oloibiri Oilfield, Bayelsa State

Question 26. What is the name of the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Ans. Wole Soyinka

Question 27. What is the name of the Nigerian current speaker of the house of Assembly?

Ans. Femi Gbajabiamila

Question 28. Which University is the premier university in Nigeria?

Ans. University of Ibadan

Question 29. What is the name of the current chief justice of Nigeria?

Ans. Ibrahim Tanko Muhammad

Question 30. When did Nigeria become independent?

Ans. 1st October 1960

Question 31. When was Nigeria named a republic?

Ans. 1st October 1963

Question 32. What year was the first military coup in Nigeria carried out?

Ans. 1966

Question 33. How many local Governments does Nigeria have?

Ans. 774

Question 34. Who was the first president of Nigeria?

Ans. Dr. Nnamdi Azikiwe

Question 35. Who was the first executive president of Nigeria?

Ans. Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question 36. Who was the first prime minister in Nigeria?

Ans. Abubakar Tafawa Balewa

Question 37. What continent is the largest continent in the world?

Ans. ASIA with population of 3,641,000,000

Question 38. Name the five OceAns in the world

Ans. Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 39. State the full meaning of UNICEF?

Ans. United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 40. What is the name of the current Senate President in Nigeria?

Ans. Ahmed Ibrahim Lawan

Question 41. Which country’s flag is known as the Union Jack?

Ans. Great Britain

Question 42. What does centenary mean?

Ans. 100 years

Question 43. Define Nigeria?

Ans. Nigeria Officially called the Federal Republic of Nigeria, is a constitutional federal republic having 36 states in total apart from its Federal Capital Territory, Abuja. {{Nigeria has its location in West Africa and shares land boundaries with the Republic of Benin in the west, Cameroon and Chad in the east, and Niger in the north.}}}

Question 44. Who is the Nigerian Chief of Defense Staff

Ans. General Abayomi Gabriel Olonisakin

Question 45. Who is the Nigerian Chief of Army Staff?

Ans. Lt-General T.Y. Buratai

Question 46. What is the name of the Nigerian Chief of Naval Staff?

Ans. Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question 47. What is the name of the current  Nigerian Chief of Air Staff?

Ans. Air Marshal Sadique Abubakar

Question 48. Who is the current  Director-General of NAFDAC?

Ans. Mojisola Christianah Adeyeye

Question 49. What is the name of the current Nigerian Inspector General of police?

Ans. Mohammed Adamu

{{{Question 50. Who is the current chairman of the African Union}}

Ans. Paul Kagame

Question 51. What is the name of the is the Secretary-General of the united nations

Ans. António Guterres

Question 52. Name five rivers in Nigeria that share names with a state.

Ans. Rivers – Niger, Benue, Osun, Ogun, Kaduna, Sokoto, Imo, Cross River

Question 53: What is the name of the current minister of education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question 54. Name 5 past senate presidents of Nigeria.

Ans. Dr. Nnamdi Azikiwe, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, David Mark, Adolphus Wabara

Question 55: What is the name of the current chief justice of Nigeria?

Ans: Walter Samuel Nkanu Onnoghen

Question 56: What is the name of the current minister of finance?

Ans: Zainab Shamsuna Ahmed

Question 57: What is the name of the current minister of the FCT?

Ans: Mohammed Musa Bello

Question 58: What is the name of the minister for petroleum resources in Nigeria?

Ans: President Muhammad Buhari

Question 59: How many ministers does Nigeria have?

Ans: 43

Question 60: What date and month was the Nigeria 2019 General Election held?

Answer: February 23, 2019

Question 61. What is the name of the current Deputy Senate President in Nigeria?

Ans. Ahmed Ibrahim Lawan

Question 62: What is the name of the current INEC chairman?

Ans: Mahmud Yakubu

Question 63. Which country became victorious in the 2018 world cup?

Ans. France

Question 64: What is the name of the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question 65. In what year was the Nigerian Naira introduced?

Ans. 1st January 1973

Question 66. Name the five largest Oceans in the world?

Ans. Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 67: Who is the current speaker of the House of Representatives in Nigeria?

Ans: Femi Gbajabiamila

Question 68. In what year were the Nigerian currency notes introduced?

Ans. 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005

Question 69. Which countries are the countries Nigeria shares borders with?

Ans. The Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Question 70. Representative democracy is best described as?

Ans. free elections and proper registers of voters

Question 71. While political partial parties place their focus on forming a government, what do pressure groups aim at?

Ans. influencing governmental decisions

Question 72: What is the name of the current chief justice of Nigeria?

Ans: Tanko Muhammad

Question 73. What is an election conducted to fill a vacant seat in a legislature is called?

Ans. by-election

Question 74. Which country in the world does Not operate a federal constitution?

Ans. France

Question 75. What is the major advantage of the secret ballot?

Ans. To keep all voters anonymous.

Question 76. What happens in a one-party state?

Ans. The ruling party becomes the only legal party

Question 77. Where in the world is a cabinet system of Government practiced?

Ans. Britain and Canada

Question 78. What is a proclamation made by the head of state to end a session of parliament called?

Ans. A dissolution

Question 79. What does the constitution of the federal republic of Nigeria do?

Ans. The constitution of the federal republic of Nigeria promotes the unity of diversity

Question 80. What is the transfer of power to the local government council called?

Ans. Delegation

Question 81. What does the principle of anonymity of civil servants mean in Nigeria?

Ans. It meAns that they are credited or blamed for anything they do

Question 82. What were the six registered political parties in Nigeria in the year 1982

Ans. UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 83. Are farmers a pressure group in Nigeria?

Ans. No

Question 84. Why did the N.C.N.C send a delegation to London in the year 1947?

Ans. To protest against the Richards constitution

Question 85. The popular principle of colonial administration in British West Africa was known as what?

Ans. indirect rule

Question 86. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Ans. Lord Lugard

Question 87. Who headed the first military government in Nigeria?

Ans. General Agunyi Ironsi

Question 88. When was the first general election in Nigeria held?

Ans. 1959

Question 89. What is the supreme organ of the U.N O?

Ans. The General assembly

Question 90. In what year were Traditional rulers restricted to ceremonial rules by the local government reforms?

Ans. 1976

Question 91. What is a parliamentary system that ensures that members are in the house to vote on major issues called?

Ans. Whip

Question 92. What is a system in which no single person serves as the chief executive called?

Ans. Parliamentary

Question 93. What is a social system in which power is derived from control over a land called?

Ans. Feudalism

Question 94. What does“Rule of Law” refers to?

Ans. Laws are supreme

Question 95. What is the most important principle of civil service?

Ans. Anonymity

{{{Question 96. Which year’s constitution recognized local government as the third tier of government}}

Ans. The 1979 constitution

Question 97. The appointment of judges for conditions of judicial judgment is carried out by

Ans. Judicial Service Commission

Question 98. What does the minorities Commission appointed in Nigeria in the year 1957 recommend?

Ans. It recommends that more states should be created in the federation

Question 99. In what year did the second military coup take place in Nigeria?

Ans. July 29, 1966

Question 100. What was in existence before the second world war outbreak?

Ans. The League of Nations

Question 101. What is the important advantage of creating more constitutions in a federal state?

Ans. To enhance the People’s participation

Question 102. Where may the president come from under the Presidential system?

Ans. The president may come from any of the registered parties

Question 103. Why is Public opinion important?

Ans. It allows the government to know what the people want

Question 104. Why does the Bicameral legislature exist?

Ans. To ensure  the concentration of power on the legislative house does not occur

Question 105. In which country were Africans first elected to the legislative council in British West Africa?

Ans. Ghana

Question 106. What is the primary function of the Ministry of external affairs?

Ans. The Promotion of national interests

Question 107. Who was the leader of the Northern People’s congress

Ans. Ahmadu Bello

Question 108. When did the idea of democracy started and in what part of the world?

Ans. The earliest democracy in the world began in Athens (Greece), in 510 BC.

Question 109. Those that live by selling their labor are called what in the Marxist theory?

Ans. Proletariats

Question 110. Which means of is Not an acceptable means of achieving democracy?

Ans. Riots

Question 111. Sovereignty is vested in …………. In a democracy?

Ans. The community

Question 112. What does the Universal Adult Suffrage mean?

Ans. All qualified citizens are eligible for voting.

Question 113. What is a bill that applies to the whole population of a country, intended for welfare called?

Ans. An Appropriation bill

Useful Legal Terms You Should  Know

  • Democracy:

Democracy is defined as the government of the people by the people and for the people.

  • Kakistocracy:

This is defined or known as the government by the worst class of citizens.

  • Oligarchy:

This system of government is known as the government by the rich (influential class of citizens).

  • Rule of law:

Rule of law is defined or known as the restriction of the illogical exercise of power. It’s the supremacy of law over everyone.

  • Political party:

Political parties are known as a group of people with distinct aims and objectives involving in political activities looking forward to obtaining control of the government.

  • Dictatorship:

Dictatorship is known as a system of government that is under a military ruler.

  • Monarchy:

The Monarchy system of government is simply known as a kingship system of government whereby the ruler rules and then pass over the authority to his blood as an inheritance.

  • Autocracy:

This is known as a system of government by a sovereign government with uncontrollable authority.

  • Amnesty:

Amnesty is known as the general pardon given to offenders by the government.

  • Plaintiff:

This is known as a person who brings an action in court seeking redress from another known as the defendant.

Nigerian Nationalists

  • Herbert Macaulay
  • Nnamdi Azikiwe
  • Obafemi Awolowo
  • Tafawa Balewa
  • Ahmadu Bello
  • Anthony Enaghoro
  • Eyo Ita
  • Nyong Essien
  • Mbonu Ojike
  • Joseph Tarka
  • Ernest Okoli
  • Michael Okpara
  • Akanu Ibiam
  • King Jaja of Opobo
  • King Kosoko of Lagos
  • Oba Ovaremi of Benin
  • Dennis Osadebe

Question 3. Name the 36 states of Nigeria with their capitals

Ans.

State                                    Capital

Abia State                            Umuahia

Adamawa State                    Yola

Akwa Ibom State                   Uyo

Anambra State                       Awka

Bauchi State                           Bauchi

Bayelsa State                          Yenagoa

Benue State                             Makurdi

Borno State                             Maiduguri

Cross River State                     Calabar

Delta State                               Asaba

Ebonyi State                           Abakaliki

Edo State                                 Benin City

Ekiti State                               Ado – Ekiti

Enugu State                             Enugu

Gombe State                             Gombe

Imo State                                  Owerri

Jigawa State                              Dutse

Kaduna State                            Kaduna

Kano State                                Kano

Katsina State                            Katsina

Kebbi State                               Birnin Kebbi

Kogi State                                Lokoja

Kwara State                              Ilorin

Lagos State                                Ikeja

Nasarawa State                         Lafia

Niger State                                Minna

Ogun State                                Abeokuta

Ondo State                                Akure

Osun State                                 Oshogbo

Oyo State                                   Ibadan

Plateau State                             Jos

Rivers State                              Port Harcourt

Sokoto State                            Sokoto

Taraba State                            Jalingo

Yobe State                               Damaturu

Zamfara State                         Gusau

List Of Ministers In Nigeria 2020 Updated

Portfolios                                                   Name(s)

Minister of Petroleum                                          President Muhammadu Buhari

Minister of FCT                                                   Muhammed Musa Bello

Minister of Mines and Steel Development           Dr. Uchechukwu Ogah

Minister of Niger Delta                                        Sen. Godswill Obot Akpabio

Minister of Environment (State)                                    Sharon Ikeazor

Minister of Labour & Employment                      Chris Ngige

Minister of Education                                          Adamu Adamu

Minister of Petroleum (State)                               Timipre Silva

{{{Minister of Industry, Trade and Investment, State        Amb Maryam Katagum}}

 

Minister of Special Duties                                    Sen. George Akume

Minister of Power (State)                                     Godwin Jedi-Agba

Minister of Agriculture (State)                             Mustapha Baba Shehuri

Minister of Science and Technology                     Ogbonnaya Onu

Minister of Niger Delta (State)                                       Festus Keyamo

Minister of Health                                                Dr. Osagie Ehanire

Minister of Budget and National Planning (State)         Clement Ikanade Agba

Minister of Foreign Affairs                                  Geoffrey Onyeama

Minister of Industry, Trade and Investment                  Otunba Adeniyi Adebayo

Minister of Communication                                 Dr. Ali Isa Pantami

Minister of Water Resources                                Suleiman Adamu

Minister of Education (State)                               Emeka Nwajuba

 

Minister of Finance, Budget and National Planning      Zainab Shamsuna Ahmed

Minister of Agriculture                                         Mohammed Sabo Nanono

Minister of Environment                                      Dr. Mohammad Mahmoud

Minister of Defence                                              Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Minister of Aviation                                             Hadi Sirika

Minister of FCT (State)                                        Ramatu Tijani Aliyu

HAGF and Minister of Justice                             Abubakar Malami

Minister of Information and Culture                    Lai Mohammed

Minister of Works and Housing                                    Babatunde Raji Fashola

Minister of Transportation (State)                       Gbemisola Saraki

Minister of Health (State)                                     Adeleke Mamora

Minister of Foreign Affairs (State)                       Amb. Zubairu Dada

Minister of Science & Tech (State)                       Mohammed A. Abdullahi

 

Minister of Mines & Steel Development                        Olamilekan Adegbite

Minister of Interior                                               Rauf Aregbesola

Minister of Labour (State)                                    Sen. Omotayo Alasuadura

Minister of Youth and Sports                              Sunday Dare

Minister of Transportation                                  Rotimi Amaechi

Minister of Women Affairs                                  Dame Pauline Tallen

 

Minister of Police Affairs                                     Mohammed Maigari Dangyadi

Minister of Works and Housing, (State)                        Abubakar D. Aliyu

Minister of Power                                       Engr. Sale Mamman

 

Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management, and Social Development  -Sadiya Umar Faruk

The Nigerian current affairs Questions and Answers are classified into different categories unknown to the masses but fortunately we would be covering all categories of the Nigerian current affairs Questions, but before we get going, here is the highlight of the Nigerian current affairs categories;

  • List of ministers in Nigeria
  • General topics
  • People and culture
  • Government structure
  • History
  • Acronyms and their meanings
  • World

Related:

Conclusion On 100 Nigerian Current Affairs Questions And Answers 

So, for those searching for Nigeria Current Affairs 2020 these are 100 current affairs questions as well as their answers that you are expected to know as a Nigerian. and these are the current Nigeria Current Affairs 2020 you need to know as a Nigerian.

Tag: 100 Nigerian Current Affairs Questions And Answers 2020

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!